Studenterna slipper kårobligatoriet. Foto: Christer Hallberg.
Halmstad

Krav på kåravgift kan avskaffas

Studenter på högskolor ska inte längre tvingas att betala en avgift till studentkåren på skolan. Regeringen presenterade på onsdagen ett förslag om att kårobligatoriet ska avskaffas.

Bland argumenten finns bland annat att kravet på att tillhöra en studentkår strider mot föreningsfriheten.  

Ulrika Sellman är kårordförande vid Halmstads högskola och hon är positiv till regeringens förslag.  

– Halmstads studentkår tycker att det är bra att kårobligatoriet avskaffas. Vi tycker principiellt att det är fel att ha föreningstvång. Vi tycker att det är positivt. 

– Vad det innebär för oss är förhoppningsvis inte en minskad intäkt eftersom vi redan nu arbetar för våra medlemmars bästa, vilket gör att vi hoppas att studenterna kommer se fördelar även efter kårobligatoriets avskaffande, säger Ulrika Sellman. 

Förslaget från regeringen om att ta bort kravet på att tillhöra en studentkår tas alltså emot positivt från Halmstads studentkår. Däremot är Ulrika Sellman inte nöjd med den plan regeringen har för att täcka de eventuella förluster som det innebär när alla inte är tvungna att betala kåravgift.

Regeringens lösning är att införa ett statsbidrag till studentkårerna. En utredning som gjorts tidigare föreslog att regeringen skulle kompensera studentkårerna med 300 kronor per år per student. Men enligt det nya förslaget ligger den summan på 100 kronor per år. Vilket Ulrika Sellman tycker är för lågt.

– Vi tycker att 100 kronor per student per år är för lågt i relation till vad vi har för kostnader för utbildningsbevakning idag. Vi har en kostad på ungefär en en och halv miljon vilket gör att man med 5 400 medlemmar skulle få 540 000 kronor per år.

– Jag tycker det är respektlös mot en egen utredning som föreslår 310 kronor per student att ta en tredjedel av det, säger Ulrika Sellman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".