VARBERG

Varberg Hockey nobbas av Ishockeyförbundet

Svenska Ishockeyförbundet kommer inte att kompensera Varberg Hockey för att deras utländska spelare kostar mycket mer i registreringsavgift än de svenska. Varberg Hockey menar att dagens regler strider mot EUs rätt om fri rörlighet och har krävt Ishockeyförbundet på mellanskillnaden för vad de tre finska spelarna kostar och vad tre svenska spelare kostar.

Efter två månaders betänketid ger Ishockeyförbundet kalla handen till Varberg Hockey. Dagens registreringsavgifter är helt enligt internationella förbundets regler, menar Ishockeyförbundet. Då ska en utländsk spelare kosta 10 000 kronor att registrera och en svensk 200 kronor.

Men det är ett brott mot EUs regler om fri rörlighet enligt Varberg Hockey som inte tänker ge sig.

Kassören Mikael Arnudd har skickat en faktura till Ishockeyförbundet och vill ha tillbaka mellanskillnaden för de finska spelarna. Och den fakturan vill han få in.

– Vi har en jurist som tittar på det här nu och kommer vi då fram till att detta är straffslag i öppen kasse - vilket vi tror - så kommer vi att agera, säger Mikael Arnudd.

Vad tror du om era möjligheter att lyckas?

– Jag tror att de är väldigt stora. Alla underlag som vi sett har stött vår fråga.

Men Hockeyförbundet hänvisar ju till internationella förbundets regler?

– Det spelar ingen roll vad internationella förbundet har för regler. Vi har åberopat EG-rätten och den väger tyngre, säger Mikael Arnudd.

Vad har ni haft för stöd från andra klubbar?

– Vi har haft elitserieföreningar som har kontaktat oss och gett sitt fulla stöd i den här frågan. Men det är ingen som har velat eller vågat driva frågan.

Vad betyder det för er att ha möjlighet att värva spelare utomlands till samma pris?

– De har utvecklat laget. Vi har lärt oss jättemycket genom att ta in spelare från andra bakgrunder, säger Mikael Arnudd från Varberg Hockey.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".