Halland

Danskarna backar om fiskeredskap

Danmark har gått med på att sluta använda ett kritiserat fiskeredskap i Kattegatt där torsk inte får fångas. Redskapet var inte godkänt av EU.

Svenska fiskare blev mycket upprörda när det stod klart att de danska och svenska reglerna skiljde sig åt och att danska fiskare hade betydligt lindrigare krav på sig.

– Danskarna har ju velat ha en modifierad rist men den är inte tillåten enligt EU:s lagstiftning, säger Mia Dahlström på EU-enheten på Fiskeriverket.

– Från danskt håll har man nu dragit tillbaka redskapet.

På de fredade områdena i Kattegatt får torsk över huvud taget inte fångas, medan andra fiskarter kan tas upp. En rist är ett galler som ska göra att torsken inte fångas. Den svenska risten är godkänd av EU för fiske i Kattegatt, medan den danska inte är det.

Nu är det inte bara den här risten som de halländska fiskarna tycker favoriserar danskarna. Det finns också en speciell typ av trål som inte svenska fiskare får använda men väl de danska. Och i den frågan har man ännu inte nått någon överenskommelse.

– Det pågår samtal i den frågan, säger Mia Dahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".