Halland

Hallands Metallavdelning inte nöjd

IF Metalls ombudsman i Halland, Per Persson är inte förtjust i det egna förbundets krisuppgörelse med arbetsgivarna. Uppgörelsen går ut på att istället för att säga upp anställda, permittera och sänka deras löner.

Per Persson tycker att uppgörelsen gör att det är de anställda som själva får ta ansvar och att arbetsgivarna istället borde vara med och ta del av smällen.

– Det som är viktigt här att det ska till en medlemsomröstning om man ska gå med på en sån här lokal uppgörelse, säger han.

Det var IF Metalls ordförande Stefan Lövén som presenterade uppgörelsen som förbundet träffat med flera arbetsgivarorganisationer.

– Det här är den värsta krisen vi någonsin sett, och nu råder närmast undantagstillstånd, sa IF Metalls ordförande Stefan Lövén när han presenterade uppgörelsen som förbundet träffat med flera arbetsgivarorganisationer.

Nu kan fack och arbetsgivare lokalt träffa avtal om att permittera eller låta personalen utbildas, mot att lönen sänks med som mest 20 procent. Detta i stället för att varsla om uppsägning.

Överläggningar om saken har pågått en tid inom Metall, men hallandsavdelningen har inte varit tillfrågade eller kunnat påverka beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".