Kungsbacka

(M) öppna för att sälja slott

De borgerliga i Kungsbacka kan tänka sig att släppa in privata intressenter som får inflytande över Tjolöholms slott för att få in friska pengar. Går inte det är Moderaterna till och med öppna för att sälja slottet. Men Socialdemokraterna säger bestämt nej.

Arbetarkommunens ordförande Ingemar Lundin befarar att de Kungsbackabor som inte har så gott om pengar ska stängas ute från att njuta av slottet och omgivningarna.

Politiska partier och andra har nu tyckt till om Tjolöholmsstiftelsens vision, som i grova drag går ut på att locka betydligt fler besökare från ett område från Oslo till Köpenhamn, men ändå behålla slottsområdets karaktär.

Gemensamt för de styrande borgerliga partierna är att de är öppna för de idéer som framförs om att släppa in fler intressenter än i dag så att Tjolöholm bättre kan stå på egna ben ekonomiskt.

Men Kungsbackas största parti Moderaterna menar att det ändå är risk att slottet ska kosta skattebetalarna för mycket pengar, och kan man inte hitta starka finansiärer så bör man diskutera att helt enkelt sälja slottet.

Även Centerpartiet håller hårt i plånboken. Nu när skatteinkomsterna minskar så talar mycket för att kommunen i stället måste lägga pengarna på andra saker. Ändå vill Centerpartiet helst att kommunen ska fortsätta äga Tjolöholm, så att allmänheten får insyn och inflytande, något som också framförs med skärpa av Socialdemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".