Centrala Falkenberg möbleras om

Stora förändringar är på gång i Falkenbergs centrum. Kommunstyrelsen har tagit beslut om en ny detaljplan för kvarteret Hjulet där den före detta brandstationen ligger, och en plan för det gamla stationsområdet.

För kvarteret Hjulet intill Stortorget vill politikerna att planarbetet ska skyndas på.

– Det är väldigt viktigt att få igång det här snabbt så som möjligt, säger Mari-Louise Wernersson (C) som är kommunstyrelsens ordförande.

– Gallerian behöver byggas ut och vi ser fram mot en betydligt finare entré till Falkenberg när man kommer från det hållet.

Förslaget till hur det ska sedan ska se ut är en stor, samlad byggnad över hela kvarteret med nya affärslokaler, parkeringsplatser och möjligen också bostäder. Ett mer kompakt inslag i Falkenbergs idag låga och luftiga innerstadsbebyggelse.

– Vi förtätar cetrum som man bör göra. Vi bygger ihop området med Falkhallen och Gymnasieskolan. Vi får hit fler butikskedjor och skapar ett attraktivare centrum, säger Mari-Louise Wernersson.

I slutet av sommaren 2010 hoppas man att ett färdigt förslag är klart.

För bangårdsområdet går det inte lika fort. Någon gång 2025 - 2030 kan en ny stadsdel kanske vara klar. Först ska ett nytt stickspår anläggas över Smedjeholmen, och bangård vid Lövstaviken ska finansieras och byggas. Det blir tidigast 2015.

Därefter kan man ta itu med att binda ihop Västra gärdet med stenstaden. Mölnlycke SCA får ligga kvar, men Fagerhults belysning och några andra fabrikslokaler vill man flytta bort.

– De ligger så till att vi inte ser att företage har någon möjlighet att växa, Johan Risholm som är planarkitekt vid Falkenbergs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".