Svenska mjölkbönder protesterar mot de priser mejerierna betalar för mjölken. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Mjölkbönder startar uppror

Svenska mjölkbönder riskerar att slås ut av de låga priser som mejerierna betalar för mjölken. Det anser ett 40-tal bönder i Sverige som nu startat ett mjölkuppror.

– Konsekvenserna av detta, om det blir långvarigt, blir att fler bönder måste sluta, det säger Lars-Eric Karlsson som tagit initiativet, säger bonden Lars-Eric Karlsson från Sommarsäte utanför Södra Ljunga som är initiativtagare till upproret.

Det går inte att överleva som mjölkbonde idag, anser Lars-Eric Karlsson. För ett år sedan fick bönderna 3 kronor och 50 öre för ett kilo mjölk, idag är den summan nere i runt 2,60.

Anledningen till sänkningen, är enligt Karlsson, dels läget i världsekonomin men också att de olika mejeriföretagen för ett priskrig mot varandra, i sin strävan att vinna marknadsandelar.

Enligt Lars-Eric Karlsson finns det nu två olika lösningar på problemet.

Det ena vore att höja mjölkpriserna i affärerna, kanske till drygt 11 kronor per liter. Men det är egentligen inte det alternativ som Karlsson förespråkar.

Istället anser han att man måste komma åt det priskrig som mejerierna för och som pressar priserna på mjölken. Detta bör göras genom att de sju stora mejeriföretagen i Sverige, bland andra Arla, Skånemejerier och Milko, börjar samarbeta istället för att konkurrera. Mjölkupprorets tanke är att de sju stora mejeriföretagen bildar ett dotterbolag, och att det bolaget sen tar hand om all produktion och försäljning av mejeriprodukter.

– Utifrån det sättet kan man bedriva mejerierna på ett rationellt sätt och man kan hantera marknaden på ett bra sätt och bönderna kan få mer pengar utan större höjningar till konsumenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".