Svag krona lockar danskarna över bron till Halland. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
FALKENBERG

Svag krona lockar danska turister

När den svenska kronan blivit svag mot den danska hoppas turistnäringen kunna locka hit fler danskar. Bland annat har organisationen Visit Sweden, där bland andra Region Halland ingår, öppnat en dansk hemsida, och Falkenbergs kommun planerar en egen kampanj.

– Det måste ju locka att man får ut mycket för sin pengar, säger Lars-Eric Nilsson vid Falkenbergs Turist.

Särskilt hoppas Lars-Eric Nilsson att fler danska turister ska hitta till Falkenbergs inland.

Inger Gustafsson har Hölseböke naturhälsogård, en bra bit in i skogen vid Gräsås. Dit har redan danskar hittat, men hon hoppas på fler och finns därför redan på en dansk hemsida.

– Det är för att jag har hört att det är bra att ligga där, säger hon.

Får du en effekt av att finns med på en dansk hemsida?

– Ja, det tycker jag.

Har du möjlighet att ta emot fler besökare?

– Det är ingen stor verksamhet vi har på det sättet att vi inte kan ta emot fler än åtta övernattningar, men frekvensen kan ju vara högre. Så att det blir större beläggning varje dag istället för bara tre gånger i veckan, säger Inger Gustafsson.

En avigsida om fler danskar söker sig hit kan bli att det blir konkurrens om turistmålen.

– Får du samma tidsaspekt på det att de kommer under de här fyra, fem veckorna när det är fullt i Falkenberg så behöver vi mer boende.

Går ni nu och drömmer om att bli en ny Strömstad?

– Jag tror man aldrig kan bli näst Strömstad. Här söker man mer upplevelse, där är det mer handel man söker, säger Inger Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".