Halmstad

Fattighuset töms på hantverkare

Hantverkare som hyr lokaler i Fattighuset i Halmstad kommer att sägas upp. Även idrottsmuseet blir av med sina lokaler. Den kommunala fastighetsägaren Industristaden vill bygga om lokalerna i Fattighuset till kontor för det kommunala turist och evenemangsbolaget, Halmstad och Co.

Det trots att kommunstyrelsen har sagt att det i första hand ska vara hantverkare i Fattighuset. Guldsmeden Christer Wahlström är besviken:

– Jag tycker det är märkligt för de kommunala förvaltningarna har mycket lokaler att välja på. Kommunen behöver definitivt inte sitta i centrum och ta ifrån oss våra lokaler.

– Vi hantverkare borde vara en tillgång för Halmstads stad så att det inte bara finns Lindex och HM och andra butikskedjor, säger Christer Wahlström.

Industristaden vill bygga om Fattighuset invändigt för Halmstad och Co:s verksamheter och flytta dit biljettcentrum och turistbyrån.

2005 sa kommunstyrelsen att Fattighuset i första hand ska hyras ut till hantverksverksamhet och i sista hand till andra intressenter. Industristadens vd Anders Ekblom satt inte på sin post då och känner inte till det beslutet.

– Det har inte gått att få nog med stabila hantverkshyresgäster. Vi måste tänka på ekonomin, säger Anders Ekblom. 

Högst upp i huset sitter idrottsmuseets Egon Edström och är både orolig och besviken eftersom det tagit lång tid att få en så bra lokal.

– Det kan bli så att vi inte har någonstans att ta vägen. Och då blir den yttersta konsekvensen att vi tyvärr mäste lägga ner vår verksamhet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".