Cykeln är vänlig mot både miljön och hälsan. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
Halmstad

Miljötänk är bra för hälsan

Att leva miljövänligare kan också gynna den egna ekonomin och hälsan, det är en av sakerna som Konsument Halmstad vill få fram med sitt miljöprojekt Hållbar Konsument.

Under projektet, Hållbar Konsument, som håller på hela året, ska sex familjer få lära sig att leva miljövänligare och nu ligger fokus på resor. 

– Det här med att cykla ger så mycket. Okej det kanske tar lite längre tid att ta sig till jobbet men man blir piggare och får bättre kondition.

– Det är på det sättet vi vill arbeta i det här projektet, tänka på vad man kan få ut mer än att det är bättre för miljön, säger Marie-Louise Bengtsson är en av projektledarna. 

Nu har man påbörjat projektets andra tema som handlar om transport. Under två veckor ska deltagarna föra en körjournal över sina bilresor, sedan kommer man tillsammans med Marie-Louise gå igenom resultatet och diskutera alternativ till bilen. 

Under transport-temat kommer familjerna också få lektioner i Eco-driving, något som en av deltagarna Ingmar Johansson ser fram emot. 

– Man ska bli tillrättavisad så att man kör ordentligt, energisnålt och så att man använder minsta möjliga bensin, det finns säkert tips där att lära sig, säger Ingmar Johansson. 

Efter transporttemat kommer de sex familjerna få uppdrag rörande både mat och avfall, och när året är slut kommer man göra en utvärdering för att se hur mycket familjerna har lyckats minska sin miljöbelastning.  

Man hoppas att resultatet ska bli varaktigt. 

– Vissa anpassningar i sitt hem gör man en gång, andra saker som hur man reser, är ett aktivt val varje dag. Man hoppas att de fått med sig så mycket bra saker och motivation så att de försätter göra de aktiva valen.  

– Sedan kan vi också dra så mycket kunskap och exempel från projektet på vad man kan göra som är ganska enkelt och som vi kan föra ut till övriga medborgare, säger Marie-Louise Bengtsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".