HALLAND

Fiskare och Greenpeace överens

De stenblock som Greenpeace vill dumpa på Fladen och Lilla Middelgrund för att skydda de känsliga bottnarna mot trålning är egentligen onödiga. Det menar de yrkesfiskare som träffade Greenpeace i Varberg på torsdagskvällen.

Fiskarnas Hallandsordförande Viking Bengtsson säger att ingen ändå trålar just där.

– Jag vet inte ifall vi har bottentrålat i de här områdena, det känner jag inte igen. Däremot vet jag om att man har dragit med flyttrålar över, men de skadar ju inte bottnarna, säger han.

Staffan Danielsson från Greenpeace känner till yrkesfiskarnas inställning, men säger att om de inte trålar så mycket på de grunda bottnarna på Fladen och Lilla Middelgrund så beror det kanske på att det just nu inte finns så mycket fisk.

– Det visar sig ju att så fort vissa fiskbestånd hämtar sig så ökar också fiskeinsatsen direkt. Vi vill skapa ett betydligt mer långsiktigt skydd, säger han.

Även om stenblocken inte behövs just i dag för att hindra bottentrålning så kan de fylla en sån funktion i framtiden menar Greenpeace.

Organisationen väntar nu på att få veta om det krävs tillstånd för att sänka ner granitblock på bottnarna - som man redan gjort utanför den tyska kusten.

Så länge man inte lägger sten i de utkanter av utsjöbankarna där man i dag trålar efter havskräfta så tror Viking Bengtsson från Hallandsfiskarna att stenbumlingarna kan vara bra även för fisket.

– Gör man det på rätt sätt så att man inte skadar vårat havskräftfiske så kan jag inte se några större hinder för detta, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".