Varberg tar sin hand ifrån mjältbrandssanering

Miljö- och Hälsoskyddskontoret i Varberg tar nu helt sin hand ifrån den omfattande saneringen av den mjältbrandsdrabbade gården i Veddige. Detta efter att jordbruksverket slagit fast att det inte i första hand är miljöbalkens lagar som ska styra saneringen.

Jordbruksverket och andra myndigheter har gjort klart att den omfattande saneringen av den mjältbrandsdrabbade gården i Veddige inte kräver något tillstånd enligt miljöbalken, som kommunen hävdat . Efter det har en granne som oroas över att rök och lukter ska spridas till dennes ägor reagerat .

Visserligen säger jordbruksverket att kommunen ska se till att nödvändiga skyddsåtgärder vidtas, men att dessa inte får påverka saneringen som innebär att tonvis med ensilage, hö och gödsel ska brännas. Detta menar  miljöskyddskontoret är omöjligt och tar därför tar sin hand från ärendet, säger nämndens ordförande Conny Sevehem till SR Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".