Bönderna vill få upp priset på mjölk. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Halland

Bönder gör uppror mot mjölkpriset

Det så kallade mjölkupproret har nu nått Halland. Bönder över hela landet kräver ett bättre samarbete mellan de olika mejeriföreningarna som ett led i att få upp priset på mjölk.

– Mjölkpriset är så lågt att vi kör med nollresultat, säger Magnus Andersson i Tvååker som anslutit sig till upproret.

– Det är ju ohållbart att vi också på hemmamarknaden ska hålla på att konkurrera med våra mjölkprodukter. Om vi ska hålla på konkurrera ihjäl varandra har vi snart ingen mjölkprouduktion kvar i Sverige.

Magnus Andersson, som också är ordförande i södra Hallands Arlakrets, menar att de svenska mejeriföreningarna måste samarbeta mer för att få upp mjölkpriset. Priset har på ett år sjunkit från 3:50 kronor litern till cirka 2:70 kronor.

Närmast ska det fallande mjölkpriset och kravet på att mejerikapaciteten i landet ska anpassas till produktionen dryftas på olika kretsmöten.

Bland annat menar de bönder som nu gått samman i nätverket att det kan finnas samordningsvinster om mejerierna nischar in sig på vissa produkter utan att lokala produkter försvinner. I förlängningen kan det också krävas att mejerier slås samman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".