ishockey

Kvalvinsten kan vara förgäves

Trots att Hanhals damer vann kvalet till Riksserien i helgen är det inte säkert att de går upp i Riksserien.

Först ska nu Svenska ishockeyförbundet granska de lag som nu kvalat till Riksserien om de kan klara av det sportsligt, ekonomiskt och organisationsmässigt. 

Lars G Karlsson är tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet. 

– Vi hade en situation förra året där vi hade åtta lag som hade kvalificerat sig men två av lagen drog sig ur efter att vi hade gjort serieindelningen. 

Varför ska Hanhals bli drabbat av det? 

– Man spelade en Riksserie på sex lag och den har vi erfarenhet av nu och det hade vi inte innan.  

Hanhals är i jämförelse med etablerade lag i Riksserien som till exempel Modo, Brynäs, Leksand, både nytt för ishockeyförbundet och en mindre klubb. 

Eftersom två lag drog sig ur förra säsongen blir nu de relativt okända nykomlingslagen Hanhals och Västerås extra granskade av förbundet för att inte samma situation ska uppstå.

Ett beslut i frågan ska vara klart i april men det kan betyda att Hanhals har spelat kvalserien helt i onödan. En av spelarna är Chanette Svensson. 

– Vi har ju bevisat att vi är det sjunde bästa laget i Sverige. Jag tycker att vi ska gå upp för att bli bättre, ligger vi kvar i den här serien blir vi inte bättre. 

Kan ni inte låta Hanhals försöka på sportslig grund först innan man tar besluten om det är för ojämnt eller inte? 

– Det gjorde vi inte förra året och vi lyckades inte med det, därför har vi kravet att göra den här utredningen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".