Halland

Landstingets ekonomi i kris

Landstingets kostnader i Halland ökar mer än intäkterna och förra året ökade gapet snabbast bland landstingen i Sverige. Nu kräver landstingsstyrelsen kraftfulla åtgärder för att bryta den negativa trenden och sjukhusen måste spara mer.

Landstingsstyrelsen ordförande, moderaten Mats Eriksson säger dessutom att sjukhusledningarna och driftsstyrelserna inte kan räkna med att landstinget ska skjuta till extrapengar.

– Inte i den här delen som handlar om att verksamheten ska komma i budgetbalans, det måste man klara av själva. Vi kommer förmodligen att behöva ta delar av vårt sparkapital för att klara finansieringen framöver.  

Kan det här innebära att personalen kan tvingas behöva gå?

– Ja, så kan det bli, säger Mats Eriksson.

– Vi kan inte peka på detaljerna över hur man ska göra men vi kan tillhanda hålla verktyg som kan göra det enklare eller mildare.  

Enligt den senaste prognosen får landstinget betydligt lägre skatteintäkter i år. Det kan innebära ett underskott på uppemot 100 miljoner. Än värre kan det bli det åren därpå med ett minus på 250 miljoner 2010 och drygt 300 miljoner 2011. 

Därför måste man nu dra i bromsen och sätta in åtgärder. Till fullmäktigesammanträdet i juni ska landstingstyrelsen redovisa en länsövergripande plan för att ekonomin ska komma i balans.

Sannolikt innebär det bland annat att landstingledningen kommer att göra tätare uppföljningar av hur besparingsarbetet på sjukhusen lyckas och där ett av ledorden är mer av länsövergripande samordning.   

Men patienterna ska ändå inte drabbas, säger Mats Eriksson. En prioritering är att klara vårdgarantin, inte bara av mänskliga skäl utan också för det ekonomiska stöd staten då ger. 

Mats Eriksson andas också något av besvikelse över att sjukhusens kostnader ökar samtidigt som man inte producerat den vård som förväntats.

– Lite besviken blir man när man inte når upp till de nivåer som man själv sa, säger Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".