Halland

Färre elever ger konsekvenser

Överallt i Halland minskar antalet barn i skolorna. Och på sina håll får det kännbara konsekvenser. Många skolor tvingas spara och i vissa fall säga upp personal.

Att elevantalet minskar på i skolorna är inget nytt. Det har det gjort några år nu och det beror helt enkelt på att det föddes färre barn från mitten på 90-talet och framåt.

Sedan några år har födelsetalen ökat en del igen, men det märks ju inte i skolorna än på ett tag.

Den minskade tillströmningen betyder att det totalt finns för många lärare och annan personal, till exempel assistenter, anställda.  

Men det här gäller inte alla skolor. På vissa skolor ökar antalet elever, på andra är det ungefär lika och på vissa minskar det. Det beror till exempel på om skolan ligger i ett bostadsområde som folk flyttar till eller flyttar från. 

I Laholm och Hylte räknar skolledningarna med att inte behöva säga upp fast anställd personal, utan kan lösa minskningen med att vikarier får sluta och med pensionsavgångar. 

Men på Vidhögeskolan i Varberg är läget värre. Där berörs var fjärde anställd som arbetar i klassrummen och elva tjänster ska bort. Det såg nästan lika hotande ut på Bosgårdsskolan, också den i Varberg, för bara någon månad sedan, men nu är läget ljusare, bland annat på grund av ökad inflyttning till upptagningsområdet.

Några tjänster måste bort, men vi behöver troligtvis bara säga upp någon enstaka anställd, säger rektorn Håkan Abrahamsson. 

Just nu pågår arbetet på Hallands skolor med att kartlägga läget inför höstterminen och sedan bestämma vad som ska göras, ett arbete som ska vara klart om några veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".