Halland

Företagare rot-optimistiska

Rot-avdragen har lett till fler jobb hos byggföretagen i Halland, men inte överallt och än så länge inte heller så många. Det visar en rundringning som Radio Halland gjort till byggföretag i hela länet.

Förfrågningarna från husägare är många och byggföretagarna är optimistiska. De tolv byggföretag som P4 Radio Halland har pratat med om rot-avdraget tror alla att det blir mer för dem att göra.

Men egentligen är det bara tre som fått en rejäl ökning av jobb tack vare rot-avdraget, medan några inte har fått några beställningar alls, däremot förfrågningar.

De flesta har i alla fall fått ett eller ett par uppdrag som är kopplade till rot. Som Jörgen Johnsson Bygg med fyra anställda.

– Beställningarna som har legat i lyftet innan så att säga, de har gått igenom och de flesta har slagit till, säger Jörgen Johnsson.

För bara några dagar sedan kom Skatteverkets lista över godkända rot-jobb. Och innan den fanns avvaktade många husägare med att lägga ut jobb som ger rätt till avdrag.

Årstiden är inte heller den bästa för att till exempel byta fönster. Sedan sitter säkert en del villaägare och hoppas på ännu en räntesänkning från Riksbanken snart, för då blir det mer pengar över till rot-jobb.

Rolf Olsson sammanfattar läget för sin byggfirma i Kungsbacka med tolv anställda.

– Folk frågar givetvis och det kommer säkert en hel del arbete längre fram på våren.

– Vi tror på rot-avdraget, att det ska ge mer arbete. Vänta någon månad eller två till våren kommer. Då börjar folk vilja ha sina grejer gjorda, säger Rolf Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista