Falkenberg

Rektor skyller låga betyg på elever

Att Tångaskolan är en av skolorna i Falkenberg där eleverna visar dåliga kunskapsresultat beror framförallt på eleverna. Det säger rektorn på skolan.

Enligt en färsk rapport från Skolinspektionen framkommer det att det finns stora skillnader i kunskap hos elever i Falkenberg beroende på vilken skola eleven går på. 

Tångaskolans rektor Lars Leijström säger att det finns många bidragande orsaker till att eleverna på Tångaskolan har sämre betyg än på till exempel Montessoriskolan. Men framförallt beror det alltså på eleverna själva.

– Det handlar om lärartäthet och ekonomi för övrigt, rent resursmässigt, men givetvis påverkar elevmaterialet.

– Om vi får en flyktingström där de flesta hamnar på Tångaskolan när de går sjuan-åttan är det svårare att få en uppnående nivå än om de kom som sex-sjuåringar, säger Lars Leijström. 

I fredags presenterades Skolinspektionens rapport om Falkenbergs kommun, som visade på stora skillnader mellan skolorna i elevernas kunskapsresultat. 

I rapporten står det även att inspektörerna vid ett flertal tillfällen mött skolpersonal som försvarar studieresultaten med att hänvisa till elevernas bakgrund. 

Tångaskolan tar, tillsammans med Skogstorpskolan, emot flest invandrarelever bland kommunens skolor och enligt Lars Leijström är just det en starkt bidragande orsak till studieresultaten. 

– Jag vet att inspektörerna betonar att vi ska möta eleverna där de är och att vi ska se att det är skolan som har problemet att nå dem, men det finns skillnader i upptagningsområdet. Det kom inte fram riktigt när de presenterade sitt material. 

Vad är det för skillnader? 

– Det är olika områden, hur många flyktingar man tar emot och så vidare, säger Lars Leijström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista