Varberg

Inga konserter på Majas i sommar

Det blir inga konserter på Majas vid havet i Varberg i sommar. Det har ägaren Ulf Cronheim beslutat efter att byggnadsnämnden nu krävt att utomhusscenens utbyggnad måste rivas.

Det har kommit många reaktioner på beslutet. Sommarmusiken på Majas har blivit känd och uppskattad långt utanför Varbergs gränser.

Att den nu försvinner är olyckligt säger Harald Lagerstedt, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

– Det är helt uppenbart att det har varit en betydande del utav musiklivet i Varberg under sommaren. Det visar inte minst reaktionerna som har varit de senaste veckorna att det är oerhört uppskattat.

– Jag hoppas verkligen att det kan fortsätta på ett eller annat sätt. Byråkratin ska inte behöva sätta stopp för det i alla fall, säger Harald Lagerstedt. 

Ulf Cronheim har i flera år haft ett tillfälligt tillstånd för att först bygga över, senast också med väggar runt utomhusscenen. Ett tillfälligt tillstånd innebär att det man uppfört tas bort när tillståndet går ut. Det har Cronheim inte gjort. 

– Reglerna har varit lite svåra att överblicka för min del, beroende på att jag har fått varierande besked utav tjänstemän ibland. Därmed inte sagt att jag vill skylla på tjänstemännen. Men jag tror att det finns en vilja ibland hos byggnadsnämnden att se mellan fingrarna för jag tror att de har tyckt att det här har varit en bra verksamhet och då har jag väl tagit mig onödigt stora friheter, säger Ulf Cronheim.

Nu har Ulf Cronheim begärt en ändring av detaljplanen för Apelviken. Går den igenom kan det betyda att konsertverksamheten återkommer, säger Ulf Cronheim som oavsett detta fortsätter att driva restaurangen Majas vid havet. 

Elisabet Nordström i Varberg beklagar att det i sommar inte blir någon musik där. 

– Det är så himla sorgligt. Det är som att politikerna i den här staden tänker, vi har ju strandpromenaden och fästningen och sedan är det bra med det.

– Jag tror inte att de förstår hur mycket det drar och hur mycket det genererar i turism. Det är jättebra för Varberg att det finns sådana här ställen, säger Elisabet Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista