Kerstin Malm Andersson
Halland

Personalbrist när terapi tar över

Det kan bli brist på personal utbildade i kognitiv beteendeterapi, KBT, inom närsjukvården när man ska börja följa Socialstyrelsens nya riktlinjer för KBT-behandling av personer med ångest och depression. Det menar Kerstin Malm-Andersson, närsjukvårdschef i Hallands läns landsting.

Kerstin Malm-Andersson är närsjukvårdschef i Hallands läns landsting. 

– Svårigheterna är om vi inte skulle hinna med att utbilda tillräckligt många personer som har rätt att bedriva den typen av behandling, KBT-behandling. Det kommer säkert att bli konkurrens om personal som har den här utbildningen. 

Är du orolig att det kommer bli brist på KBT-personal?

– Det kan bli brist. 

Vad skulle det innebära? 

– Om det är brist på en personalkategori blir det ökande löner. 

Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer så ska patienter med psykiska besvär erbjudas kognitiv beteendeterapi, KBT, eftersom studier visat att KBT ger lika bra resultat som läkemedel och inte ger några biverkningar.

De siffror som finns idag visar att många hallänningar som behöver KBT-behandling inte kan få det.

Ytterligare en sak som ökar efterfrågan på KBT-utbildad personal är att regeringen nyligen har infört en rehabiliteringsgaranti. 

Rehabiliteringsgarantin följer vårdgarantin och innebär bland annat att patienter med depressioner och ångest, ska få vård i ett tidigt skede redan på vårdcentralerna för att snabbare komma ut i arbetslivet igen.

Det betyder att trycket på vårdcentralerna och behovet av KBT-terapeuter ökar och det kan skapa en kamp mellan psykiatrin och närsjukvården om den åtråvärda KBT-utbildade personalen.

– Man kan tänka sig att det blir konkurrens om personer som har den här utbildningen. Då är det viktigt att vi inte konkurrerar internt inom landstinget. Därför håller vi på och förbereder ett samarbete med psykiatrin.

Vad är det för samarbete?

– Det kan ske på många olika sätt, det kan ske genom överenskommelser och det kan ske genom att vi hyr in personal ifrån psykiatrin, att alltså vårdcentralerna gör det, säger Kerstin Malm-Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".