HALLAND

LRF vill ha ett vargfritt Halland

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i Halland vill att Halland ska vara fritt från varg. Nu ska förbundet jobba för att myndigheterna godkänner att varg i länet får skjutas året om.

– Det är ju som så att som Hallands landskap ser ut så är det mycket svårt att stängsla ut vargen. Vi ser också att det är svårt för djurägare att hålla så pass koll som man behöver göra. Därför tycker vi att vargen inte hör hemma i vårat omväxlande landskap i mellanbygderna, säger Lennart Nilsson ordförande för LRF Halland.

Bakgrunden till att LRF nu beslutat sig för att jobba för ett vargfritt Halland är en motion som Ingemar Johansson och Martin Hjalmarsson lämnat till förbundets stämma idag.

– Halland är ju ett väldigt djurtätt län, och när man frå vargen inpå knutarna blir man ju rädd.

Har du haft angrepp där du har ditt jordbruk?

– Jag har mitt jordbruk i Idala och i Horred, som ligger angränsande, var det en del angrepp i somras.

Motionen andas ju att om det kommer in i Halland ska den skjutas?

– Vandringsvarg och strövargar kan vi aldrig göra något åt så länge de inte blir ett bekymmer, då får vi ju kräva skyddsjakt. Däremot är det det med fasta revir som vi inte tycker hör hit. För så fort vi får ett fast revir får vi också skador på våra tamdjur, säger Lennart Nilsson på LRF Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".