Att ordinera motion kan komma att löna sig för vårdcentralerna. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
HALLAND

Motion på recept kan löna sig

I framtiden kan vårdcentralernas arbete med hälsofrämjande arbete få ekonomisk betydelse. Det är en av anledningarna till att Katarina Larborn, som ansvarar för frågorna på landstinget, vill att ännu fler får motion på recept.

– Att patienterna mår bättre behöver vi inte tvivla på. Det finns så oerhört mycket undersökningar som visar vilken god effekt det har, säger Katarina Larborn.

Fysisk aktivitet på recept Far startade på försök i början av decenniet och sen 2004 har möjligheten att skriva ut motion på recept gällt hela länet. Det har stadigt ökat, men Katarina Larbon tycker att ökningen går för långsamt.

Dessutom är skillnaderna mellan kommunerna stora och inom kommunerna skiljer det mycket mellan olika vårdcentraler eller andra enheter som har möjlighet att skriva ut de här recepten.

Katarina Larborn tror att mycket hänger på om det finns eldsjälar som tycker att det är viktigt med motion på recept. Men nu hoppas hon på ändring.

Nu när man har infört ett gemensamt administrativ system där det finns en journal per patient så är tanken att även motion ska synas där. Då finns det tankar på att den vårdcentral som inte arbetar med FAR eller andra hälsofrämjande som livsstilssamtal ska kunna få ekonomiskt avdrag.

– Jag kan inte riktigt tvinga på det sättet, men visst finns det faktorer som också tyder på att vi ska ha olika incitament. Det vill säga, kan man uppvisa att man jobbar mera med den hör typen av hälsofrämjande insatser så ska det också vara tydligt i den ersättning som vårdenheten får för sitt hälsofrämjande arbete, säger Katarina Larborn på landstinget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".