Lennart Eriksson blev nekad ersättning från Brottsoffermyndigheten efter att hans son blev mördad. Foto: Johan Davidsson/SR Halland
Halland

Ertsborn kräver lagändring

Brottsoffermyndigheten borde inte få ändra domstolars beslut om skadestånd till brottsoffer, det säger den halländske riksdagsledamoten Jan Ertsborn, Folkpartiet. En halländsk familj har nyligen nekats ersättning från brottsoffermyndigheten efter att en familjemedlem mördats.

– Det känns väl väldigt egendomligt om domstolen dömer ut ett visst skadestånd och har träffat parterna under en eller flera rättegångsdagar. Och sen sitter en myndighet och prutar ner det här beloppet, eller säger noll kronor på grund av omständigheter som domstolen känner till, men som dom inte har beaktat, säger Jan Ertsborn, riksdagsledmot som också är jurist.

Han har varit engagerad i den här frågan länge, och den väcktes åter till liv när han blev kontaktad av Lennart Eriksson från Väröbacka.

Lennarts son, Håkan mördades för två år sedan, tre män åtalades för mordet men bara en fälldes. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård och till att betala skadestånd till håkans familj.

– Vi tyckte att det som vårat sätt att straffa dom. Det är klart att jag hade velat se dom i fängelse, men det var vårat sätt att se skadeståndet som ett straff och det blev som deras straff gentemot oss, säger Lennart Eriksson.

Men när den dömde mannen inte kunde betala gick ärendet till brottsoffermyndigheten som prövade om man istället skulle ge ut skadestånd ur statens kassa. Gärningsmannen skulle i så fall vara skyldig staten pengar istället för att vara skyldig offren.

Men brottsoffermyndigheten sänkte skadeståndet till noll kronor och hänvisade till att Håkan, som blev mördad, själv hade utsatt sig för en risk att bli skadad. Det är den typen av överväganden som Jan Ertsborn vill få bort.

– Har domstolen dömt ut ett skadestånd så ska de också få det skadeståndet. Sen får det bli en sak för staten att se till att de pengarna kommer in, säger Jan Ertsborn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".