Halland

Nationella prov redan på lågstadiet

För första gången har de halländska tredjeklassarna haft obligatoriska ämnesprov. Tidigare har man haft nationella prov först från femte klass, men nu vill man kunna bedöma elevers kunskapsutveckling i svenska och matematik redan i tredje klass.

Delar av provet har genomförts under veckan och på en del av provet skulle man bygga geometriska figurer i grupp. Victoria Brag, som är klasslärare för en två-trea på Frennarps byskola i Halmstad, berättar att provet bygger på en saga om två barn som man får följa med i fantasin.

– Jag upplever att barnen tycker att det är spännande och roligt med uppgifter som vi gjort hittills.

Victoria Brag tycker att nationella prov i trean är viktigt. Inte för att prov i sig gör någon större skillnad men för att eleverna som inte klarar sig uppmärksammas tidigt och att de också får hjälp tidigt. Provet kan  bli ett viktigt instrument för att ringa in varje elevs enskilda behov av stöd. Det kan också bli ett viktigt redskap för att säkerställa en god kunskapsutveckling hos varje elev.

Risken är att nationella prov för årskurs 3 i längden kan komma att leda till betyg redan i trean.

– Så tidigt är få barn mogna för betyg, säger Barnombudsmannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".