Halland

Nedskräpning moderat hjärtefråga

Moderaterna i Halland vill kunna bötfälla folk som skräpar ner på gator och torg. Ärendet ska upp till partiets högsta ledning.

När folk begår mindre trafikbrott eller dricker alkohol på fel platser eller kissar på husväggarna är det i dag möjligt för polisen att direkt bötfälla personer. Men inte om någon skräpar ner. Det här vill kommunrådet Gösta Bergenheim i Varberg ändra på och tog därför kontakt med riksåklagaren, RÅ. Men RÅ var svårflörtad och sa nej. Gösta Bergenheim ger sig dock inte, utan har skrivit en motion, som på lördagen antogs av hallandsmoderaterna och som nu går vidare till riksstämman.

Två jurister på riksåklararämbetet utredde frågan om det skulle gå att ändra lagen och lättare bötfälla de skräpar ner än vad det gör i dag. De kom fram till att det skulle det göra utan svårighet, men RÅ sa ändå nej, trots alltså att förslaget kom från myndigheten själv.

Nu pekar det mesta på att moderaterna även på riksplanet och sedan i riksdan säger ja till förslaget och då får RÅ så småningom tillbaka ärendet.

– Det är viktigt att få en ändring av beteendet till stånd hos folk eftersom man uppfattar nedskräpning som en trygghetsfråga, säger Gösta Bergenheim.

– Är det något som gör att folk kontaktar mig och många av mina kollegor så är det sådant som de ser i sin vardag och upplever negativt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".