Ska skydda fartyg från pirater

Svenska marinen är i full gång med sina förberedelser inför uppdraget som handlar om att skydda handelsfartyg från pirater utanför Somalias kust. En av dem som kommer att vara med i styrkan som åker till Somalia i maj är hallänningen Oskar Kjellander.

– Min uppgift är att gå som sjukvårdare på min patrull samt ligga i beredskap för att åka ut och göra ombordklivningar på misstänkta fartyg eller båtar. 

Vad kan de vara misstänka för?

– Det är piratverksamhet. Det kan vara detaljer som att inte svara på radioanrop och liknande som gör att man får undersöka vad som sker. 

Vad tänker du om att åka iväg?

– Det känns bra. Spännande självklart, säger Oskar Kjellander.  

Pirater som kapar fartyg utanför Somalias kust har blivit allt vanligare. Ett stort problem med det här är att mat som ska till Somalias svältande befolkning inte kommer fram.

En huvuduppgift för de svenskar som ska ner är just att skydda de mattransporter som skickas av FN-organet World Food Programme.

Det är första gången svenska marinen är ute på ett internationellt uppdrag som leds av EU.  Det som väntar är ett fyra månader långt uppdrag där de svenska korvetterna ska eskortera handelsfartygen säkert in i land.

– Självklart finns det alltid risker men det är något man får kalkylera, säger Oskar Kjellander.  

Som sjukvårdare kan du tvingas att ta hand om skottskadade kamrater och du kan bli skjuten på själv. Hur känns det?

– Det är vad man har tränat för, och om den situationen kommer får man hoppas att autopiloten slår på och att träningen ger verkan.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".