Varberg

Mjältbrandseldning oroar

Förbränningen av foder och andra saker från den mjältbrandsdrabbade gården i Veddige påbörjas kanske på prov redan på måndag 30 mars. Oron var stor när Veddigebor fick träffa folk från Jordbruksverket i går kväll.

K-G Gunnarsson deltog på mötet i går kväll och han är orolig för familjens hälsa.

– Om man nu påverkas av röken, kan det få sånna katastrofala följder att det blir en dödlig utgång. Det är klart att man måste göra något åt smittan som finns. Men det är klart att man kan bygga en ugn så att man kan göra en bra förbränning, säger K-G Gunnarsson.

Många på mötet i går kväll undrade varför Jordbruksverket vill tända sin stora brasa ute i det fria, fastän ingen ännu kan säga vem som ska hjälpa dem som mår dåligt av röken eller får skador på sina hus.

Agneta Karlsson Norström på Jordbruksverket hoppas att juristerna snart ska klara ut det, innan dess kan man inte gärna börja elda.

– Har man en sån här folkopinion, så måste vi ju, vi måste reda ut den här frågan.

Annars har Jordbruksverkets linje varit att mjältbrand är såpass farligt att det inte finns tid att importera en förbränningsugn för att få en renare rök. Men nu finns kanske en öppning för en enklare lösning.

– Jag tycker att man ska titta på det här med att göra en förbränningsugn på plats. Jag tycker att man kan vända på den stenen en gång till, säger Agneta Karlsson.

Hon lyckades inte övertyga alla om hur viktigt det är att komma igång med saneringen.

– Det har lagts mycket fokus på att folk är rädda för rökutveckling, det är väldigt få som säger att de är rädda för mjältbrandsporer, säger Agneta Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista