Halland

Inbrottsvågen var en överdrift

Konsumentverket kritiserar Securitas Directs reklam i Halland. Påståendet om en inbrottsvåg över länet stämmer inte menar verket.

Konsumentverket kritiserar Securitas Direct för ett reklamblad som skickades ut till hushållen i Halland för ett par månader sedan.

I reklambladet kunde man läsa att en inbrottsvåg drog över länet och att villaägarna var oroliga, vilket då kunde avhjälpas om de köpte företagets inbrottslarm.

Reklamen anmäldes till Konsumentverket och villaägare reagerade när reklambladet kom med posten. 

– Det där är att skrämma folk, sägen en villaägare i februari.  

Rickard Faivre är jurist på Konsumentverket och han anser att Securitas Direct inte kan styrka sitt påstående om en inbrottsvåg. 

– Man ska ju kunna visa det man påstår vid förfrågan och det här med våg är lite av en definitionsfråga med. Man får titta på statistiken och se om det har ökat så mycket att man kan tala om en våg, säger Rickard Faivre.  

Securitas Direct hänvisar till egen statistik om fler inbrott, men perioden man valt är alldeles för kort. Sett på ett eller tio års tid är det inte någon stor skillnad i antalet inbrott, utan siffrorna är ungefär desamma enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ. 

Så vad händer nu?

– Jag kommer att diskutera med en annan jurist och vi kommer att skriva till Securitas igen och titta på statistiken mer ingående och titta på spridningen över Halland. Har de vilselett och spelat på konsumenternas rädsla och om det inte handlar om en inbrottsvåg får vi se vart vi hamnar. Om vi kan göra förbudsförläggande eller om det blir en ansökan till marknadsdomstolen, säger Rickard Faivre.

Det räcker alltså inte att företaget säger att man inte ska göra det här i fortsättningen? 

– Det gör det ju på ett sätt, men gör de det igen så måste vi börja om. Har vi redan gjort arbetet nu med förbudsföreläggande med vite så kan vi åberopa det om det sker en överträdelse igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".