Kungsbacka

Smitta från bageri analyseras

Statliga smittskyddsinstitutet intresserar sig nu för magsjukan som drabbade ett femtiotal personer som ätit smörgåstårta från ett bageri i Kungsbacka tidigare i år.

Nu har det visat sig att tre av de fyra anställda som jobbat med smörgåstårtorna har burit på magsjukesmittan utan att själva bli sjuka. 

– Att personerna kunde vara smittbärare utan att bli sjuka är något alldeles nytt för smittskyddsenheten också och de tycker att det är intressant att undersöka detta, säger Marianne Löfgren som är kommunens livsmedelsinspektör.

Landstingets smittskyddsenhet har försökt kartlägga utbrottet i Kungsbacka men inte hittat någon tydlig orsak. Däremot vet man nu att tre av de fyra anställda som arbetar med smörgåstårtorna har burit på smittan utan att själva bli sjuka.

Det har fått Smittskyddsinstitutet att intressera sig för fallet och begära in prover från Kungsbacka. För normalt så ska en frisk smittbärare inte kunna smitta ner livsmedel, då får man vara extremt slarvig med hygienen.

Därför vill Smittskyddsinstitutet se om det möjligen handlar om någon ovanlig eller ny variant av vinterkräksjukan.

Proverna ska analyseras tillsammans med prover från den pizzeria i Jönköping där över 600 personer nyligen blev magsjuka.

Det finns ett par likheter, båda matställena anses som välskötta, personalen har inte själv varit sjuk men däremot alltså burit på smittan.

Det är först den här veckan som bageriet i Kungsbacka har börjat sälja smörgåstårta igen och så sent som i förra veckan blev faktiskt en anställd sjuk.

– Det var ingen som hade varit sjuk innan men nu efteråt är det en i personalen som har haft problem med magen. Förra veckan var hon fortfarande hemma och hon får inte komma tillbaka förrän hon också är smittfri.

Läs mer om utbrottet i Jönköping:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista