Hylte

Vill sänka politikernas arvoden

Hyltes politiska majoritet föreslår nu sänkta arvoden för kommunens politiker. De tycker att arvodena ska sänkas med fem procent. Samtliga politiker får ta ställning till förslaget i maj.

Michael Arnström, som är halvtidskommunråd kommer själv att förlora cirka 1 500 kronor i månaden om förslaget går igenom.

– Det är väl ett signalvärde att vi politiker ställer höga krav på nämnderna att de ska hålla sin budget, att de ska effektivisera och att de ska vara rädda om kommunens medel. Då ska vi politiker som har viss del av kommunens budget i form av arvoden, dra vårt strå till stacken, säger Michael Arnström. 

Den här frågan ligger uppenbarligen i tiden, för den har väckts i fler halländska kommuner på kort tid. 

Centerpolitikern Stig Agnåker i Falkenberg föreslår frysta arvoden och moderaten Bo Ehlin i Laholm tycker att man kan sänka arvodena med tio procent.    

Hylte är närmast ett beslut. Kommunens enda heltidspolitiker, kommunrådet Lennart Ohlsson får idag 85 procent av en riksdagsmannalön, cirka 46 000 kronor i månaden.  

Enligt förslaget sänks det till 80 procent och så följer de andras arvoden efter. Det här berör alla politiker, men summan landar ändå på den ganska blygsamma summan 150 000 kronor. 

– Det är inte ett sätt att vinna poäng utan ett sätt att ge en signal att även 150 000 i en stor budget är ganska mycket pengar. Om fler tänker likadant att man ska effektivisera och spara våra resurser och använder pengarna på bästa sätt, säger Michael Arnström.

Om förslaget klubbas igenom så gäller de sänkta arvodena från den första juli 2009. Besparingen på 150 000 kronor är på årsbasis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".