1 av 2
Per Asklund. Foto: Linda Thulin/SR Halland.
2 av 2
Daniel Hansson
Laholm

Kommunråd Asklund sitter kvar

Den borgerliga alliansens politiker gav sitt stöd till det moderata kommunrådet Per Asklund när hans ledarskap diskuterades av Laholms kommunfullmäktige.

Förtroendet för Laholms kommunråd moderaten Per Asklund, blev en het fråga vid gårdagens fullmäktigesammanträde. 

Socialdemokraten Glenn Kjellin har begärt att få veta om allianspartierna anser att skriverier om Asklund har skadat Laholms anseende.

I debatten som följde krävde vänsterpartiet Asklunds avgång, medan allianspartierna gav honom sitt fulla stöd. Kommunfullmäktiges ordförande Jan Gustafsson var å sin sida beklämd efter mötet.

– Det här var grovt, det här var jobbigt men det går inte att hejda en sådan här lavin när den kommer igång. Jag hoppas verkligen att det här fullmäktigesammanträdet är ett unikt sammanträde som aldrig återkommer igen, säger Jan Gustafsson.

Ja, det var inte ett kommunfullmäktige möte som alla andra. Bara det att församlingen diskuterar en enskild person är egentligen mot reglementet, men fullmäktige ville prata om hur tidningsskriverier i framförallt hallandsposten har påverkat förtroendet för såväl Asklund som Laholm och därför diskuterade man frågan i alla fall.

Representanterna för allianspartierna svarade en efter en att; ja det har skadat anseendet för Laholm, men i övrigt är det här en intern moderat angelägenhet.

Margareta Jonsson svarade för Folkpartiets räkning och hon menade att Asklundhistorien gått överstyr den senaste tiden.

– Det har närmast liknat något av en hetsjakt på privatpersonen Asklund och det tycker vi är ganska förfärligt men vi känner att vi ändå har förtroende för honom, säger Margareta Jonsson.

Vänsterpartisten Daniel Hansson tycker däremot att det är dags för Asklund att avgå.

– Han har gjort sig ovän med det lokala näringslivet, han har gjort sig ovän med de lokala köpmännen och han har retat upp bönderna genom att säga att de inte är några ordentliga skattebetalare.

– Han har fått vår kommunchef att sluta och han har samarbetssvårigheter med många tjänstemän och nu senast alarmerande är att han har erkänt och sedan tagit tillbaka skattebrott. Samlat är det omöjligt för honom att stanna kvar. Det svärtar ner Laholms kommuns rykte, säger Daniel Hansson. 

Och huvudpersonen själv då? Tänker han sitta kvar?

– Det vore synd att smita ut bakvägen, vi har grejer på gång som är positiva. Jag är inte den som smiter i första taget, säger Per Asklund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".