Halland

Kommunerna positiva till barnahus

Nu tas ett steg till mot att Halland ska få ett barnahus, en plats där barn som utsatts våld och sexövergrepp, ska få hjälp. Ett tidigare utredningsförslag stötte på motstånd, bland annat fanns det då ingen som ville ta på sig huvudmannaskapet.

Tidigare fanns det då ingen som ville ta på sig huvudmannaskapet för ett framtida barnahus. Men nu gör Halmstads kommun det berättar Per Albinsson på Region Halland, som lett arbetet med det framtida barnahuset.

– Man är projektägare och det under förutsättning att alla andra intressenter och huvudmän inte bara medverkar utan också ställer upp med medfinansiering, säger Per Albinsson. 

Finns det något skäl att tro att någon inte gör det?

– Vi kan inte idag sitta och säga att nio stycken huvudmän kommer att säga ja till detta. Vad som har hänt är att de redan tidigare strama budgetarna har blivit ännu mer strama.

På ett barnahus samlas de myndigheter som ett barn som utsatts för övergrepp måste och behöver träffa. Det är läkare, psykolog, polis, någon från socialförvaltningen och ibland ännu fler.

Det innebär att barnet på barnahuset kan berätta sin historia en gång i stället för att behöva dra den gång på gång vid olika tillfällen.

Alla Hallands kommuner är positiva till ett barnahus, liksom polis och åklagare. Landstinget och Region Halland är också med på tåget och nu ska alla inblandade ta ställning till det nya förslaget.

Från den 1 januari och drygt två år framåt ska försöksverksamheten pågå.

– Om det blir som vi tror, att ett barnahus är en fantastiskt bra verksamhet, så kommer det inte att råda någon tvekan om att man vill fortsätta. Men samtidigt är det vettigt för det här är ju skattemedel, visar det sig att inte verksamheten fungerar så som man hade tänkt sig så ska det upp på bordet också, säger Per Albinsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".