Foto: Björn Larsson Rosvell/Scanpix.
Varberg

Ingen proveldning efter protester

Det blir ingen proveldning av smittat avfall på den mjältbrands-drabbade gården i Veddige på måndag. Jordbruksverket skjuter upp eldningen efter protester från kringboende.

Samtidigt försöker man bygga en ugn på plats för att det ska bli mindre rök berättar saneringsledaren Johannes Heikkilä. 

– Vi jobbar på en idé med att ha en form av förbränningskammare som är ett slutet system, säger Johannes Heikkilä. 

Saneringsfirman undersöker nu om det går att bygga en förbränningsugn som är tät sånär som på en skorsten som leder bort röken. Kanske blir det också någon form av reningsfilter.

Om det fungerar får man upp temperaturen och därmed blir det en mer fullständig förbränning med förhoppningsvis mindre och renare rök.

– En avsevärd rökminskning bör det ju bli, säger Johannes Heikkilä.

Anläggningen kan vara på plats inom en till två månader. Innan dess kan det möjligen bli någon proveldning utan ugn.

Men om ugnen inte visar sig fungera för att bränna de stora mängderna av smittat avfall från gården kan det trots allt bli frågan om att elda i det fria.

– Vi måste ju ändå ha en plan B, ifall det inte skulle lyckas med en förbränningskammare.

Så i första hand hoppas ni att ugnen går att använda, men om det inte går så måste det kanske bli en förbränning i det fria i alla fall?

– I ett sådant läge kan det bli aktuellt att vi måste göra det, för vi måste bli av med materialet, säger Johannes Heikkilä. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".