Jimmy Samuelsson

Kycklingskandal oroar på årsmöte

Kronfågel återkallar all djupfryst kyckling och mitt skandalen samlas Svensk Fågels medlemmar för ett årsmöte i Tylösand. Jimmy Samuelsson, vd för Torsåsens Kyckling, som finns under Guldfågel, berättar att händelserna diskuteras livligt.

– Man är orolig och man funderar på hur det kan ha skett, säger Jimmy Samuelsson, vd för Torsåsens Kyckling.

Är ni rädda för sabotage?

– Inte rädda men efter den 11 september blir man lite konspirationsteoretiker och därför stärker man säkerheten men alla indicier är mot ett företag, säger Jimmy Samuelsson.

En annan deltagare på årsmötet är Per Lindahl som är kycklinguppfödare i Kristianstad.

– I korridorerna och oss uppfödare emellan diskuteras givetvis om de problem som har drabbat Kronfågel, säger Per Lindahl.

Och vad tänker du kring det?

– Vi känner oss väldigt upprörda, förbannande och ledsna, allt på en gång. Vi är vana att jobba med säkerhet och sedan verkar det som att någon fördärvar alltihop och det gör oss illa berörda.

Matfågelproducenternas branschorganisation Svensk Fågels årsmöte ligger ju, så att säga ”rätt i tiden”, för under den senaste veckan har glasbitar hittats i fryst kyckling från olika slakterier och hos konsumenter i Sverige.

Guldfågel har fått flera samtal från oroliga konsumenter som blandat ihop till exempel varumärket Guldfågel med Kronfågel, säger Jimmy Samuelsson.  

– Man missuppfattar det hela, man har inte riktigt reflekterat och kunderna säger att de inte har uppfattat varunamnet.

På Torsåsens Kyckling i Falkenberg säger Jimmy Samuelsson att man höjt säkerheten.

– Normalt sätt så har vi en utomordentligt säker anledning. Men i ett sådant här läge tittar man till om det finns några hål i skalskyddet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".