Halmstad kommun bryter mot lagen.

Nästa år läggs nio öppna förskolor ner i Halmstad. Bara två stycken, Solrosen på Vallås och Norrekatts, blir kvar. Det blir följden av barn- och ungdomsnämndens budget för nästa år. Nämnden har också beslutat att inte prioritera att korta köerna till förskolan.
Mellan 100 och 150 personer köar för förskoleplats men nämndordförande Anders Rosén tycker inte att pengar kan tas från befintlig verksamhet för att öka antalet platser. Barn- och ungdomsnämnden bryter hellre mot lagen än garanterar förskoleplatser. Anders Rosén menar att det är bättre att lägga pengarna på dom som redan går i förskolan. Enligt skollagen ska alla som vill få en förskoleplats efter högst tre till fyra månaders väntan, men barn- och ungdomsnämden i Halmstad kommun anser att pengarna inte räcker till för att klara detta krav på kötiderna. Skolverket har inga möjligheter att ingripa när en kommun bryter mot skollagen. Det enda de kan göra i dagsläget är att rikta skriftlig kritik mot kommunen. Det här kan dock ändra på sig under dom närmaste åren. I skollagskommiténs betänkande, som nu är ute på remiss, finns ett förslag som går ut på att dom kommuner som bryter mot skollagen ska kunna få böter för det. Om förslaget går igenom kan det bli lag på det år 2006. Som det är nu kan regeringen tvångsomhänderta skolverksamheten i en kommun om den sköts alltför dåligt. Men det har hittills aldrig hänt, säger Erik Bergeå på utbildningsinspektionen till P4 radio Halland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".