Halmstad

Projekt ska förbättra hjärtvård

Ett projekt för att hjälpa patienter med akuta bröstsmärtor ska nu omfatta patienter även i Halmstad.

Sedan i somras har ett projekt pågått i Västra Götaland med syfte att minska oron hos dem som söker för akuta bröstsmärtor, en oro som i sig kan öka risken för skador på hjärtat.

Birgitta Wireklint Sundström på det prehospitala Forskningscentrat i Borås förklarar varför studien utökas.

– Det finns ett stort intresse för att vara med i lindrarstudien och vi vill skynda på datainsamlingen. Vi vill få all data vi behöver för att kunna uttala oss med statistisk säkerhet. För att vi i framtiden ska kunna ge patienterna optimal vård, säger Birgitta Wireklint Sundström.

En femtedel av alla patienter som hämtas med ambulans har akuta bröstsmärtor. Bröstsmärta kan vara tecken på en rad sjukdomar, till exempel hjärtinfarkt.

Men patienter som har bröstsmärtor känner ofta också stor oro, en oro som i sig ofta förvärrar patientens skador.

I somras startades därför ett projekt i bland annat Sjuhärad och Göteborg för att se om man genom att ge patienterna lugnande medel kan minska oron och därmed också patientens skador. Nu utökas studien till Halmstad, Kungälv och Uddevalla.

– Resultaten pekar på att smärtlindringen kan bli mycket bättre. Vi fick bekräftat det som vi anade, att patienten är inte smärtfri efter vård i ambulansen utan patienten har fortfarande ont vid avlämnandet på sjukhus, säger Birgitta Wireklint Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".