Kungsbacka

Skadestånd för barnkränkning

Kungsbacka kommun krävs på 25 000 kronor i skadestånd sedan en barnskötare kränkt en treårig pojke på en förskola i kommunen. Det är första gången som den statliga myndigheten Barn- och elevombudet kräver skadestånd för kränkningar inom förskolans område.

Marie Axelsson hos Barn- och elevombudet berättar:

– Det var dags för mellanmål på den här förskolan och ett barn ville inte gå och sätta sig vid bordet där de andra barnen satt, utan ville göra klart det som han höll på med.

– Då tog barnskötaren barnet och satte ner honom i en bygelstol och han kunde inte komma loss ifrån stolen. Han blev ledsen och grät när han satt där i stolen. Då sköts stolen undan, så den kom en bit bort ifrån bordet och barnskötaren sa till honom att han förstörde för de andra barnen och att han var tvungen att lugna sig, och att han skulle få sitta kvar i stolen till dess att han var tyst.

Trots att inget våld förekom, så är det ändå förbjudet att göra så här mot barn, säger Marie Axelsson.

– Det är förbjudet för personal att kränka barn, och det gäller både verbalt och fysiskt, säger Marie Axelsson.

Hur tycker du att personalen skulle ha agerat då?

– Det är svårt att sitta så här i efterhand och säga hur man skulle gjort, men jag tycker i vart fall inte att man skulle agerat på det här viset.

– Naturligtvis får personal säga ifrån till barn och elever, men man får inte göra det på ett sådant sätt att man kränker barnets värdighet, säger Marie Axelsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".