Det finns i Halland just nu 43 byggnadsminnen.
Varberg

Teatern blir byggnadsminne

Varbergs Teater kan förklaras som byggnadsminne redan före sommaren.

Länsstyrelsen presenterar nu ett förslag till hur den gamla teaterbyggnaden ska skyddas från framtida ingrepp.

Framför allt handlar det om den övre foajén och teatersalongen.

Det var förre länsmuseichefen Bengt-Arne Person som för ett par år sedan väckte frågan om att göra byggnadsminne av teatern.

– Det behövs om biblioteket vägg i vägg ska byggas ut till ett kulturhus, menade han.

Och nu vill Länsstyrelsen göra just det. Vilket innebär en mängd bestämmelser om saker som man inte får göra, men också att byggnaden får en högre kulturhistorisk status, säger Hans Bergfast på Länsstyrelsen.

– Vi tycker att Varbergs Teater är väldigt fin och väldigt välbevarad och förtjänar att bli byggnadsminne. Det skulle ge en ny dimension åt våra halländska byggnadsminnen. Det är en typ av byggnad som vi saknar tidigare, säger Hans Bergfast.

Vad får det här för betydelse för en tillbyggnad av biblioteket som ligger vägg i vägg?

– Ja, vi har ju haft en del underhandssamråd med kommunen och det finns inget i dag som pekar på att det skulle finnas någon motsättning mellan att göra teatern till byggnadsminne och att skapa ett nytt kulturhus, säger Hans Bergfast.

Det finns i Halland just nu 43 byggnadsminnen, däribland Halmstads slott, Radiostationen Grimeton, Tjolöholms slott, Lindhovs gård utanför Varberg och biografen Röda Kvarn i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".