Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Falkenberg

Bokbuss kan ersätta biblioteket

Bokbuss kan ersätta biblioteksfilialen i Vessigebro när kultur- och fritidsnämnden måste spara. Det säger Lena Carlbom, centerpartistisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Vi kände att i nuläget så var det möjligt att i besparingen hitta Vessigebro bibliotek eftersom det ligger långt ifrån skolan och vi kan köra bokbuss till skolan och ändå prioritera barn och ungdomar i hela kommunen, säger Lena Carlbom, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Men biblioteket har också en funktion som mötesplats, tar man inte det ifrån Vessigebroborna?

– Det är ett problem som vi har haft med biblioteksverksamheten i alla år. För oss som är kultur- och fritidsnämnd och som värnar om biblioteket och om böckerna för barn, ungdomar och vuxna har vi väldigt svårt att väga in allt.  

– Vi inser att det är en mötesplats men den mötesplatsen finns möjlighet att ha på andra ställen. Då kommer vi ut med böckerna och läsningen till barnen med den spridda organisationen vi har, säger Lena Carlbom.

Förstår du att man blir upprörd, att man blir förbannad på att centralorten får allt och att man på landsbygden inte får någonting? 

– Jag har förståelse för det, men samtidigt måste vi som politiker ha en helhetssyn över kommunen. Vi bygger saker i Falkenberg, vi bygger Falkhallen och ishallen och det är så pass stora anläggningar som jag är alldeles övertygad om att de måste finnas i centralorten.

Men en som tycker att landsbygden missgynnas på centralorten Falkenbergs bekostnad är Vessigebrobon Margit Gustavsson. 

– Det blir bara sämre och sämre. Vi lägger lika mycket skattepengar som de som bor i stan. Där ökas det på men ute plockas det ifrån, som tur är har vi Icaaffären och banken och Gud nåde den som tar bort den, säger Margit Gustavsson.

Nämnden ska spara sex miljoner och förutom biblioteksfilialen i Vessigebro kan också verksamheten på barnbiblioteket i Ljungby att halveras.

På onsdag i nästa vecka har samhällsföreningen i Vessigebro kallat till möte för att dra igång en räddningskampanj för sitt bibliotek. Lena Carlbom kommer att vara där.

– Jag kommer gärna ut till Vessigebro. Jag är därifrån från början, det är mitt bibliotek och Evy Olsson är min bibliotekarie. Jag älskar biblioteket så jag kommer gärna ut till Vessigebro och pratar.

– Men jag hoppas att vi kan ha en konstruktiv diskussion, att det inte blir pajkastning. Det är inte så att vi från kultur och fritid vill lägga ner biblioteket, säger Lena Carlbom. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".