Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya pengar till skogsägare

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 12.06

Numera finns det ett nytt bidrag för skogsägare att söka. Skogsstyrelsen har fått närmare 600 miljoner kronor som ska delas ut till skogsägare som vill satsa på kompetensutveckling, naturvård och plantering av ädellöv.

– Att skogsbruket får så här mycket pengar är ett trendbrott, säger Staffan Norin på Skogsstyrelsen.

– Det finns ju en omorientering i EU som Sverige har varit aktiv att driva där man vill förändra stödet till jordbrukspolitiken att mer rikta den mot att mer allmänt utveckla landsbygden och företagande på landsbygden. Då kommer skogen in som en naturlig del, fortsätter han.

Har skogsägarna upptäckt att de här bidragen finns?

– Ja, vi har gått ut och informerat mer ordentligt efter årsskiftet och vi har fått in väldigt många ansökningar redan nu. Men för de allra flesta tror jag att det här är en nyhet, säger Staffan Norin.

575 miljoner kronor ligger alltså och väntar på skogsägare som vill söka bidrag för att utbilda sig, stärka den biologiska mångfalden på skogsfastigheten eller som vill satsa på att plantera mera ädellöv som till exempel bok, ek eller lind.

Idag är det bara privata skogsägare som kan få bidrag, men Skogsstyrelsen tror att regelverket kommer att ändras från först juli så att även skogsföretag, kommuner och landsting ska kunna få del av bidragen. Däremot tillåter inte EU:s regelverk att bidragen ges som lön direkt till skogsägaren.

Accepterar ni om grannen jobbar åt en?

– Om man har en faktura ja, säger Staffan Norin på Skogsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".