Varberg

Surfare reagerar på förbud

Kite-surfarna känner sig alltmer undanträngda i takt med att länsstyrelsen vill bilda reservat kring stränderna. I planerna på att bilda ett naturreservat norr om Björkäng i den södra delen av Varbergs kommun, ingår bland annat ett förbud mot att surfa med drakar året runt. Något  som Varbergs Surfklubb helt vänder sig emot.

Ulrik Svensson som är ordförande i klubben säger att om man stänger stränderna och sen gör resten till naturreservat så är frågan var de ska ta vägen.

– Om de vill att vi ska hålla oss borta under häckningsperioder så är det självklart något som vi skulle respektera, men hela året. Det känns inte motiverat.

Ulrik Svensson tror inte att kitesurfingen som funnits i tio år, ska har den negativa inverkan på fågellivet som ornitologerna gör gällande. Han reagerar också på att den tjänsteman på länsstyrelsen som lagt fram förslaget om ett totalt förbud mot kitesurfing vid Björkäng, själv är ornitolog och därmed enligt honom närmast jävig.

I stället borde länsstyrelsen tillsätta en objektiv utredning , som oftast krävs inför andra myndighetsbeslut, innan något förbud mot kitesurfing kan införas, tycker Ulrik Svensson.

– Vi saknar någon slags oberonde utredning om det verkligen är så att vi stör fåglarna. Man kan ju tycka en sak, men att bevisa något vetenskapligt är en helt annan sak. Vi ser ju hur fåglarna beter sig när vi är ute och vi har inte märkt något.

Kan det finnas någon marginell påverkan?

– Jen jag tror inte det. Inte mer än vandringsleder, utkikstorn och parkeringsplatser och jag tycker ju att sådana saker påverkar betydligt mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".