Kungsbacka

Bostadsprojekt stoppas av JM:s överklagande

Byggbolaget JM överklagar detaljplanen för sitt eget bygge i Björkris i Kungsbacka. Därmed äventyras inte bara JM:s eget bygge utan också de bostäder som ett annat bolag ska bygga där - totalt flera hundra lägenheter.

Kommunens planeringschef Hasse Andersson säger till lokala medier att JM försöker förhala processen på ett oacceptabelt sätt.

Tomas Eriksson på JM medger att agerandet är ovanligt :

– Men eftersom vi inte fått gehör för ändringar i detaljplanen, så överklagar vi nu, säger han till SR Halland.

Tomas Eriksson bekräftar att JM tidigare försökt dra sig ur projektet helt och hållet:

– Ja i den konjunktur och de marknadsförutsättningar som råder i dag, så finns det helt enkelt inte förutsättningar längre att genomföra projektet.

– Därför har vi under en längre tid fört förhandlingar med kommunen för att få en ändring av det här avtalet, och de förhandlingarna pågår fortfarande, säger Tomas Eriksson.

Han vill inte kommentera om syftet med förhandlingarna är att krympa byggprojektet.

¤ Men att ni nu överklagar detaljplanen, strax innan ni skall betala 60 miljoner kr för marken, är det ett sätt att slippa betala?

– Nej, det skall inte ses som ett sätt att slippa betala, utan det skall ses som två separata processer. Den ena är en överklagan av en detalj i detaljplanen, och den andra är en förhandlingsfråga med kommunen, säger Tomas Eriksson.

JM:s överklagande stoppar inte bara det egna bygget, utan också de hyresrätter som skall byggas på området av en annan aktör.

– Det är beklagligt, men så är det. Så ser detaljplaneprocessen ut, men vi måste ta hänsyn till våra intressen, kommenterar Eriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".