Kungsbacka ska spara. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
KUNGSBACKA

Kungsbacka börjar spara nästa år

Årets underskott i Kungsbacka täcker man upp med förra årets överskott, därför behövs inga omedelbara besparingar. Men 2010 ska kommunen spara närmare 180 miljoner kronor, och för det krävs tuffa besparingar.

Socialdemokraterna har fått med sig de borgerliga att bland annat satsa 8 miljoner extra till nämnden för förskola och grundskola, som ska användas till barn med särskilda behov och minska på antalet barn i förskolegrupperna.

I går, tisdag, var det en enig kommunledning som klubbade nästa års budget.

Den innebär att man riktar effektiviseringskrav för verksamheterna med 4,5 procent som står för 135 miljoner av de 177 miljoner som skattebortfallet nästa år beräknas till.

Resten tas genom att man i stort sett halverar potten som reserverats för löneförändringar. Man skjuter på avskrivnings- och räntekostnader av investeringar fram till 2011 och man drar ner på inköp och reserverar pengar för oförutsedda utgifter.

Kommunstyrelsens moderate ordförande Per Ödman räknar med att besparingskraven i nämnderna kommer att innebära en hel del reaktioner så småningom.

– Det blir säkert reaktioner på det. Men då är det viktigt att ta till sig att vi har tittat på de verksamheter som arbetar med de svagaste, alltså att vi har undantagit vissa delar inom handikappdelen, inom skolan och inom äldreomsorgen.

– Vi har också tittat på institutionsvården inom familje- och individomsorg för att undanta dessa verksamheter. Likadant som vi har stärkt upp med ytterligare pengar för arbetsmarknadspolitiska åtgärder som ju har betydelse i de här lägena, säger Per Ödman, kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".