Kungsbacka

Statsbidraget måste gå till skolan

De kraftiga besparingar som måste göras i Kungsbacka kommun nästa år är något som Lärarförbundet oroar sig mycket för. Facket vill att hela det extra statsbidraget på 38 miljoner kronor som kommunen får 2010 ska gå till förskolan och skolan.

– Besparingarna på över fyra procent kommer annars att slå mycket hårt , säger Stig-Ove Eriksson, ordförande i Lärarförbundet i Kungsbacka.

– Beräknat på den totala omsättningen i kommunen motsvarar det 150 lärartjänster.

Att 150 lärartjänster skulle försvinna är visserligen än så länge ett räkneexempel, men Stig-Ove Eriksson vill visa på vilka summor det handlar om.

Lärarfacket kommer att kämpa för att de 38 miljonerna hamnar just i skolan. I samband med att kommunfullmäktige beslutar om  budgeten i mitten av maj kommer man att genomföra kampanjer.

Stig-Ove Eriksson pratar om en tryckt stämning i skolan med redan stora grupper, och lärare som går på knäna. Han är mycket bekymrad över läget.

– Många säger att man inte orkar längre. Det är illa som det idag. Men hur i Herrans namn ska det gå med sådana här beräkningar på besparingar. Jag vågar inte tänka på det.