Halmstad

Dålig information inom kommunen

Halmstads kommuns revisorer är inte nöjda med hur informationen sköts inom kommunen. Nu krävs en förändring.

Viktig information från kommunala bolag når inte de folkvalda politikerna i kommunfullmäktige och reglerna är inte likadana för alla bolag. 

Rose-Marie Edlund är ordförande i Kommunrevisionen och vill nu ha en förändring för att inte den demokratiska insynen ska försämras.

– Det kan ju bli så om man inte gör någonting åt det. Det går sakta men säkert framåt, säger Rose-Marie Edlund.

Bristen på klara informationsrutiner blev tydlig när ett par socialdemokratiska fullmäktigeledamöter häromåret inte fick information om att ett kraftvärmeverk för över 100 miljoner skulle byggas i hamnen.

Men Hem, som är skyldig att lämna sådan information, hade också gjort det, fast inte till fullmäktige utan till Halmstads Rådhus AB, som är moderbolag till alla kommunala dotterbolag. Och där fastnade informationen.

– Nu måste vi helt enkelt se till att Halmstad Rådhus har samma skrivning i sina ägardirektiv som bolagen har så att det blir konsekvent.

De direktiv Rose-Marie Edlund pratar om är helt enkelt de regler, som säger att kommunala bolag är skyldiga att informera fullmäktige. Men reglerna gäller alltså inte Halmstads Rådhus, bara dotterbolagen.

Och är det bra att moderbolaget Halmstads Rådhus styrelse i princip bara består av kommunens högsta politiker, kommunråden?

– Som vi ser det så måste det nog vara politiskt styrt men naturligtvis kan man diskutera vilken sammansättning av personer som ska vara där, säger Rose-Marie Edlund. 

Det är inte så att det finns ett motstånd mot era förslag att man ska bli öppnare med informationen?

– Tvärtom, vi känner att alla tacksamt tar emot förslag som vi har. Det är det som är så viktigt, att inte fullmäktige ska få reda på vad som har hänt i årsredovisningen utan att de ska komma in i ett tidigare skede, det är det som är finessen med förslaget, säger Rose-Marie Edlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".