Hylte

Många tycker till om vindkraft

Planeringen för var vindkraften i Hylte kommun ska kunna byggas har väckt stort intresse. Förslaget, som samhällsbyggnadskontoret har lagt fram, har legat ute för samråd och över 80 synpunkter har kommit in från myndigheter, företag och inte minst privatpersoner.

Lennart Ohlsson är kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

– Det finns naturligtvis olika intressen. Dels markägarintressen och dels närboendeintressen men det viktiga för min del är att folk skulle börja engagera sig. Det är lättare att engagera sig från början än när kartorna är färdigritade.

Planen, som samhällsbyggnadskontoret har arbetat fram, innehåller 12 områden där vindkraft bör prioriteras och två större områden som ska vara helt fredade.

Förslaget på var vindkraften ska kunna etableras i Hylte kommun har legat ute på samråd där myndigheter och privatpersoner har haft möjlighet att yttra sig.

Ett prioriterat område har lett till extra starka reaktioner. Det är området väster om Färgensjöarna, vid Femsjö, söder om Hyltebruk.

Många vill att området tas bort helt och istället blir fredat. Miljöenheten i Hylte kommun anser att Femsjöområdet har ett kulturhistoriskt värde och de tycker att man bör ta hänsyn till den lokala opinionen.  

Hur mycket påverkas planen av de åsikter som kommit in?

– Det kommer säkerligen leda till att man förändrar de gränser som var utritade på kartor i det ursprungliga förslaget, det tar jag helt för givet, säger Lennart Ohlsson.

Hur förslaget till översiktsplanen kommer att se ut beslutas efter påsk och då kommer förslaget att ställas ut och åter igen visas för allmänheten i två månader innan beslut kan tas.

Lennart Ohlsson menar att det är viktigt att man har en klar plan för hur etableringen av vindkraft ska kunna se ut.

– Det är viktigt att man från början har en planerad verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".