Förbjudna medel säljs i butiker

Det finns många förbjudna bekämpningsmedel på butikshyllorna i Halland. I en kartläggning där tre halländska kommuner ingår har över 60 otillåtna produkter hittats på butikshyllor för privatkonsumenter.

I Laholms kommun har Miljökontoret anmält två butiker som de anser ha brutit mot miljöbalken. Anna-Carin Karlsson är miljöskyddsinspektör. 

– Det kan vara brister i rutiner att se över sina produkter och att man förlitar sig på sina leverantörer och den informationen som man får därifrån, säger Anna-Carin Karlsson.

Det är inte bara butikerna som har haft svårt att avgöra vilka medel som är förbjudna och vilka som är tillåtna. Också Anna-Carin Klasson och andra miljöinspektörer har haft svårt att bedöma vad som är bekämpningsmedel och inte.

Därför har inspektionen av butikerna skett i samarbete med kemikalieinstitutet, som hjälpt kommunerna att bedöma medlen. Men svårigheten att veta om ett bekämpningsmedel är tillåtet eller inte har också gjort att butikerna kan komma undan utan några rättsliga följder.

I Laholm har miljökontoret bara anmält två butiker trots att man har hittat otillåtna medel i fler. Men i de här två butikerna var det tillräckligt tydligt att de gjort fel.

– Det var inte längre tillåtet att sälja dem men ändå fanns de i butikshyllorna. Det är förvånansvärt många produkter som säljs som bekämpningsmedel men som inte är granskade, säger Anna-Carin Klasson. 

Just på grund av att många medel inte ens är granskade kan kemiinspektionen inte uttala sig om de otillåtna medlen är farliga eller inte.

De vanligaste otillåtna medlen som har hittats är bland annat fästinghalsband till hund och katt. Samt medel för att hålla myggor, flugor och andra insekter borta från djur och människor.

Om man som konsument vill veta vilka medel som är godkända när man letar i butikshyllorna ska man leta efter ett fyrsiffrigt registreringsnummer på förpackningen.

– Det finns säkert konsumenter som är väldigt medvetna och ifrågasätter och kanske väljer bort bekämpningsmedel men var och en kan inte i varje val av produkt veta om det här är okej eller inte. Det är samma med andra kemikalier, man förväntar sig att det är andra som granskar och bedömer om det är farligt eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".