VARBERG

Första kyrkan med solpanel

Landets första kyrka med solpaneler på taket invigdes på påskdagen. Det är Bua kyrka som renoverats och som från och med nu alltså får all sin el från solenergi. Med stöd från länsstyrelsen och stiftet har församlingen bara stått för en bråkdel av kostnaden, säger Fredrik Gyllensvärd som är komminister i Värö pastorat dit Bua hör.

Renoveringen har kostat 3 miljoner kronor och solcellerna har stått för en tredjedel av kostnaden.

– Man kan säga att 70 procent betalade länsstyrelsen och Göteborgs stift 25 procent, då blev det bara fem procent som församlingen behövde betala för detta. Därför blev det möjligt, och det är ju fantastiskt att ha detta. Kyrkan blir ju självförsörjande på el, och det har också blivit vattenburen el, säger Fredrik Gyllensvärd komminister i Värö pastorat.

– Jag tycker personligen att det har blivit ett väldigt lyft. Framförallt har ljuset blivit tydligare och kyrktorget har blivit tydligare, fortsätter han.

Den tidigare lite ruffiga Bua kyrka som byggdes på tidigt 70-tal, har nu fått en ordentlig ansiktslyftning. Nu släpps ljuset in efter att läktaren tagits bort. Liksom har entrén eller torget, som den kallas blivit avsevärt större och mer välkomnande.

Såväl frivilliga, som förtroendevalda och anställda har ställt upp och hjälpt till.

Solpanelerna uppe på taket av kyrksalen producerar mer el än vad som behövs och överskottet ska så småningom levereras ut på elnätet och tanken är att det ska ge inkomster.

Arne Glamsjö, som suttit med i byggnadskommittén speglar sannolikt vad många buabor tycker om sin nyrenoverade kyrka.

– Det är fantastiskt att få se den här förändringen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".