Christer Röllike på Röllike Gård har satt igång med vårbruket tidigt i år. Foto: Ann Jornéus/SR Halland.
HALMSTAD

Väder för tidigt vårbruk

Det sparsamma regnet under de senaste månaderna tillsammans med nattfrosten ger nu goda förutsättningar till vårbruket, som har satt igång tidigare än normalt. En av dem som är nöjda med det här är Christer Röllike jordbrukare på Röllike gård.

– Nu ska jag så lite korn. Det känns jättebra att kunna göra det nu så här tidigt. Vi lantbrukare med sådana här leriga jordar brukar vi inte kunna ”våra” så här tidigt, men det börjar komma igång även här, säger Christer Röllike jordbrukare på Röllike Gård mellan Steninge och Getinge.

Varför är det tidigt?

– Det har ju inte kommit så mycket regn de senaste månaderna och det har ju varit rätt så varmt och torkat upp fint. Det har också varit lite nattfrost så leran frös sönder lite grand och jorden smular sig fint och reder sig bra.

Hur mycket tidigare är vårbruket i år?

– Jag brukar säga att om man får ”vårat” i april så är jag väldigt nöjd. Det är ju jättebra att det kommer igång tidigt när det inte är så hög temperatur, utan växer rejält ändå. Då hinner ju spannmålen att rota sig bra, istället för när man sår i maj. Då exploderar grödan och det blir inte så mycket rötter på grödan och då blir den känsligare för torka, säger Christer Röllike.

Vad krävs nu för att undvika bakslag för vårbruket?

– Det är att det inte kommer en massa regn inom den närmaste tiden. Och sedan, när vi har sått allting, gärna tio millimeter fint regn och sedan lite lagom med värme. Då kan det bli jättebra!

Hur bra är förutsättningarna?

– De är jättebra i år. Det kan inte bli bättre, fortsätter Christer Röllike jordbrukare på Röllike gård mellan Steninge och Getinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".