På bänken sitter Jim Trauntschnig och Philip Bylow, elever på Brunnsåkerskolan. Foto: Johan Davidsson/SR Halland.

Stökiga elever kan bli avstängda

Regeringens förslag att stökiga elever i grundskolan ska kunna bli avstängda från skolan under högst två veckor på ett läsår har stött på kritik från både oppositionen och lärarhåll.

För att skapa trygghet åt övriga elever i skolan vill regeringen ge skolan rätten att skicka hem elever. Men Sveriges elevråd och lärarförbundet menar att det är fel väg att gå.

På Brunnsåkerskolan i Halmstad var det samma tongångar bland elever och lärare. Jim Trauntschnig och Philip Bylow är elever där. 

– Jag tror bara att man hatar rektorerna mer.

– Kvarsittning är väl en fin bestraffning, man får jobba med skolan mer och det är väl det som lärarna vill om man inte sköter sig så bra.

Annette Lindau är högstadielärare på Brunnsåkerskolan i Halmstad.

– Spontant så känner jag att visst är det bra om man får lite ordning och reda i skolan men jag vet inte om det ska hänga ihop med den typen av åtgärder som Björklund nu senast har presenterat.

– Avstängning för bråkiga, stökiga elever i en vecka ger inte de eleverna det som de behöver. Det finns andra alternativ som jag tycker att samhället kan ta till, säger Annette Lindau. 

Hur tror du skolor kommer att använda sig av det?

– Jag vet faktiskt inte. Jag kan inte känna att det kommer användas särskilt mycket på min skola. Inte utan att övriga instanser i samhället kopplas in.

– I de fall när en elev behöver komma bort från skolan av olika anledningar så samarbetar vi med övriga instanser i samhället och det är så jag tycker att det ska vara, säger Annette Lindau.

Eleverna på Brunnsåkerskolan tror att avstängning kan leda till att det blir ännu värre.

– Det kan väl vara bra om man verkligen inte sköter sig, så att man fattar.

– Men då kanske folk gör grejer för att slippa skolan.

– Ja, det kanske kommer ge status att bli avstängd från skolan. Folk som inte bryr sig så mycket skulle bara tycka att det vore skönt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".